Ми у медіа
Основний висновок нашого опитування: громадяни Франції, Німеччини та Нідерландів підтримують Україну – як на шляху до ЄС, так і в боротьбі з російською агресією
17 червня 2022, 18:44
автор: Сергій Солодкий

«Основний висновок нашого опитування: громадяни Франції, Німеччини та Нідерландів підтримують Україну – як на шляху до ЄС, так і в боротьбі з російською агресією». Про це зазначив в ефірі Українського  радіо Сергій Солодкий , перший заступник директора Центру «Нова Європа».

 
Інтерв’ю було присвячено найсвіжішому опитуванню нашого аналітичного центру в Німеччині, Нідерландах та Франції.
 
Він розповів, зокрема, про причини проведення такого опитування: «Європейські уряди під час ухвалення рішень здебільшого спираються на настрої своїх громадян. Тому почасти ми могли почути: громадяни стомилися від попередніх хвиль розширення ЄС, варто цей процес поставити на паузу. Між тим, недавнє опитування «Євробарометру» показало, що в середньому 66% громадян країн ЄС підтримують членство України в майбутньому… Але і тут пролунав контраргумент: це ж опитування не про кандидатський статус, який ви зараз відстоюєте, а про майбутнє членство».
 
Тепер ні в кого не має бути сумнівів: опитування показало, що більшість німців, французів та нідерландців виступає за надання Україні кандидатського статусу в ЄС якомога швидше. Серед тих, хто визначився зі своєю позицією щодо цього питання, аж 68% у Німеччині та 65% у Франції і Нідерландах підтримують статус кандидата на членство в ЄС для України. Крім того, у всіх трьох державах більшість респондентів підтримує ідею, що Росії потрібно завдати поразки і окуповані українські території мають бути звільнені.
 
«Європейські суспільства часом далекоглядніші, ніж їхні уряди. Наш центр і раніше проводив опитування в країнах ЄС. Вони показували також, що підтримка майбутнього членства України в ЄС, наприклад, серед німців була досить високою. При цьому німецький уряд не був схильний враховувати такі суспільні настрої у своїй зовнішній політиці. Хоробрість і відвага українців змусили політиків у ЄС змінювати підходи», – зауважив Сергій Солодкий.
Із інтерв’ю можна ознайомитися за посиланням тут.

 

Підпишіться на новини Центру "Нова Європа", щоб знати все першим!

Підпишіться на наш місячний дайджест, щоб нічого не пропустити!