Аналітика
Кілька висновків щодо результатів виборів до парламенту ЄС щодо України
10 червня 2024, 14:34
автор: Леонід Літра

Кілька висновків щодо результатів виборів до парламенту ЄС щодо України:

  • Незначні зміни в Європарламенті впливатимуть на підтримку України з боку ЄС не більше, ніж за минулого скликання парламенту ЄС. Європейська народна партія (ЄНП) виграла вибори, а її союзники мають достатньо голосів для продовження коаліції. При тому нинішня голова Комісії ЄС Урсула фон дер Ляєн, відома своєю непохитною підтримкою України, має найвищі шанси отримати другий мандат на посаді голови Єврокомісії.
  • Кращі результати ультраправих партій більше загрожують політичному порядку денному та майбутнім виборам в середині самих країн. Особливо це стосується Франції, де партія президента Макрона програла вибори до Національних зборів. Значний сплеск можна було побачити в Німеччині, де «Альтернатива для Німеччини» стала другою, перегнавши і партію соціалістів, і демократів чинного канцлера Олафа Шольца. Деякі інші ультраправі партії в Австрії, Італії або Нідерландах отримали підтримку на виборах. Проте такі партії як то італійця Маттео Сальвіні втратили значну частину свого електорату, а “Фідес” Орбана отримала найгірший результат на виборах до парламенту ЄС. На відміну від «старої Європи», нова Європа показала себе надзвичайно добре, причому ультраправі партії були не такими популярними, як у Франції, Німеччині та Італії.
  • Результати опитування у ЄС свідчать про фрагментацію керівництва Європейського Союзу. Всі звикли думати, що Європою керують лідери Німеччини та Франції. Однак, схоже, що керівництво президента Макрона було оскаржене, незважаючи на те, що він все ще зберігатиме свій вплив, що випливає з його конституційних компетенцій. Для канцлера Шольца справи йдуть набагато гірше, оскільки його партія продемонструвала дуже слабкий результат. Європа, ймовірно, більше покладатиметься на лідерів, яким вдалося зберегти свій електорат: Урсулу фон дер Ляєн, Джорджію Мелоні та Дональда Туска. Але є нагальна необхідність знайти орієнтованого на ЄС лідера в Німеччині та Франції, який би знову запалив Євросоюз і закріпив досягнуте до сьогоднішнього дня.
  • Незначне збільшення ультраправих партій, представлених у парламенті ЄС, не обов’язково означає зміну політики щодо України. Основна коаліція і голова Комісії ЄС, ймовірно, залишаться колишніми протягом наступних п’яти років. У ультраправому крилі деякі ідеї на підтримку України могли б піддаватися сумніву. Однак ультраправий табір фрагментований у своїх зовнішньополітичних цілях і у питаннях про війну в Україні, на відміну від політики міграції, яка значною мірою однорідна. Наприклад, партія італійської прем’єрки Мелоні разом з PiS у Польщі є явними прихильниками України. Тому не варто очікувати суттєвих змін щодо України внаслідок нинішніх виборів. Як і раніше, найбільші виклики будуть поставлені національними лідерами, такими як Віктор Орбан, при голосуванні в Раді ЄС.

Підпишіться на новини Центру "Нова Європа", щоб знати все першим!

Підпишіться на наш місячний дайджест, щоб нічого не пропустити!