Ми у медіа
На позачергових виборах до парламенту у Франції лідирує проросійський альянс
3 липня 2024, 15:00
автор: Леонід Літра

«Зараз Франція — надійний союзник України у війні проти Росії. У цій країні президент керує зовнішньою політикою та безпекою, тому саме Емманюель Макрон визначатиме позицію Франції щодо України. Але парламент може обмежити його дії, оскільки саме парламентарії ухвалюють законопроєкти та вирішують, чи фінансувати пропозиції президента».

Старший аналітик Центру «Нова Європа» Леонід Літра пояснює на сторінках видання «Бабель», як може змінитись політика Франції щодо України після завершення парламентських виборів.

30 червня 2024 року пройшов перший тур позачергових виборів до французького парламенту, де лідирує ультраправий альянс на чолі з «Національним об’єднанням» (33,15% голосів), відомий антиукраїнською позицією та критикою політики президента Емманюеля Макрона. Блок президента «Разом!» посів лише третє місце (20,04%).

За словами Леоніда Літри, через повномасштабне вторгнення Росії в Україну риторика «Національного обʼєднання» частково змінилась, оскільки «підтримувати Росію зараз — це злочин». Якщо ультраправі все-таки отримають більшість у парламенті, вони не зможуть радикально змінити політику Франції та повністю припинити допомогу Україні. У Франції досі високий рівень підтримки України серед населення, і «Національному об’єднанню» «доведеться це враховувати», каже експерт.

Більше детально про можливі наслідки парламентських виборів для України на посиланням тут.

Підпишіться на новини Центру "Нова Європа", щоб знати все першим!

Підпишіться на наш місячний дайджест, щоб нічого не пропустити!