Події
Безпека та євроінтеграція на Сході України: харківський вимір
12 вересня 2018, 14:40

Серед мешканців Харкова поступово зростає підтримка курсу України на зближення з Євросоюзом, однак при цьому значна частина харків’ян зберігає «мовчання», не висловлюючи публічно своїх зовнішньополітичних вподобань. Про це йшлося під час публічної дискусії «Безпека та євроінтеграція на Сході України: харківський вимір», яку 12 вересня організували Центр «Нова Європа» спільно з Carnegie Europe.

Спікерами дискусії були Балаш Ярабік, позаштатний аналітик Carnegie Europe, Наталія Шаповалова, аналітик Carnegie Europe, Катерина Зарембо, заступниця директора Центру «Нова Європа». У ролі модераторів дискусії виступили перший заступник директора Центру «Нова Європа» Сергій Солодкий та провідний аналітик центру Carnegie Europe Томас де Ваал.

«Схід України мало відрізняється від інших регіонів нашої країни. Мешканці сходу відчувають такі ж самі проблеми, як і всі інші українці, як-то корупція», – зазначила Наталія Шаповалова.

За її словами, на Харківщині, у порівнянні із 2014-2015 роками, стабілізується ситуація у сфері безпеки, але напруження все ще продовжує існувати.

У свою чергу, Катерина Зарембо навела статистичні данні щодо зовнішньополітичних вподобань харків’ян: «У питаннях зовнішньополітичного курсу України мешканці Харкова розподілені на три більш-менш рівні групи (приблизно по 30%): за вступ до ЄС, за зближення з Росією та «мовчуни». Проте ті, хто «мовчать», скоріш за все, не підтримують євроінтеграцію».

Балаш Ярабік звернув увагу на головну відмінність політичних настроїв у Харкові та Донбасі: «Мешканці Харкова є скоріш прохарківськими, ніж проросійськими. І це є головною відмінністю Харкова від Донбасу».

Крім цього, у дискусії у якості коментатора взяв участь Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента».

«У Харкові поступово зростає підтримка європейського курсу України. Це, перш за все, стосується владної та інтелектуальної еліт. Але у владної еліти є своєрідні комплекси, адже вони не мали такого впливу в Україні, як донецька або дніпровська еліти», – наголосив Володимир Фесенко.

Також під час дискусії відбулась презентація дослідження Центру «Нова Європа» «Про що мовчить Харків? Євроінтеграційний зріз Харківщини» та дослідження Carnegie Europe «Схід України: адаптація та виживання».

Усі фото з дискусії доступні за посиланням

Підпишіться на новини Центру "Нова Європа", щоб знати все першим!

Підпишіться на наш місячний дайджест, щоб нічого не пропустити!